Connected successfully
Fyzio MK Blog
11.
Duben
Hrudní páteř a její komplikované vztahy

Hrudní páteř je poměrně dosti složitým komplexem, který máme někdy tendenci významně podceňovat. Do ordinace nejčastěji klienti přichází s bolestí mezi lopatkami, někdy s propagací na přední stranu hrudníku či dokonce do horní končetiny.
Je třeba mít na paměti, že hrudník jako takový není jen těch 12 obratlů a hrudní koš. Kromě toho, že je funkčně propojen s ramenním pletencem, krční a bederní páteří, na každý jednotlivý hrudní obratel je také napojen jeden pár žeber v samostatném kloubním spojení. Díky této propojenosti se tak mohou mezi sebou vzájemně ovlivňovat v pozitivním, ale i negativním smyslu.

Podstatnou funkcí hrudníku je ochrana vnitřních orgánů (srdce, plíce a část trávicího traktu) a dýchání, které zajištuje díky své mobilitě.
U hrudní páteře se často setkáváme se zvětšováním křivky až do tzv. hyperkyfózy
(u dětí známe jako “kulatá záda). Stejně jako se ale zakřivení může zvětšovat, může se i zmenšovat (tzv.”plochá záda”).

Oba tyto případy pak mohou vzhledem k neoptimálnímu tahu vazů a zvýšenému napětí svalů, ale i nerovnoměrnému tlaku na meziobratlové ploténky, vést k potížím v oblasti hrudníku. Zvýšené napětí svalů také poměrně často snižuje schopnost hrudníku se dostatečně roztáhnout všemi směry, což značně omezuje i naše dechové možnosti. Kromě bolestí mezi lopatkami, tak klienti často popisují potíže s dechem.

Celá problematika je ale mnohem složitější, jelikož bolesti v oblasti hrudníku mohou být přenesené, právě kvůli své funkční propojenosti, z hlavy, ramen, paží, bederní páteře či dokonce z vnitřních orgánů. Základem pro odstranění obtíží je proto vždy správná diagnostika, která nám napoví, odkud vítr vane.