Connected successfully
Fyzio MK Blog
28.
Prosinec
Bolesti krční páteře aneb vezmeme to od hlavy

Rehabilitační zařízení doslova přetékají klienty s bolestmi krční páteře (skoro jako titulek do novin).
Proč ale každodenní protahování a pravidelná masáž někdy nestačí?
Krční páteř je svou anatomií přirozeně zakřivená vpřed. Co se tak může stát, když se dominantní část našeho dne odehrává v prostoru před námi (koukání do počítače, komunikace s lidmi, atd.)
Toto přirozené zakřivení se začne prohlubovat, až nakonec držíme hlavu abnormálně vysunutou vpřed, někdy i s mírným záklonem (pro zachování roviny očí s terénem). Na tuto nově vzniklou situaci musí logicky zareagovat svalový aparát. A tak svaly, jejichž fungování není v tomto chybném držení těla potřeba, přestanou pracovat.

Všechny pohyby, včetně samotného držení hlavy v prostoru, tak musí sami zajistit zbylé svaly, které zpravidla nejsou primárně pro tyto činnosti uzpůsobeny. Kombinace tohoto faktoru, často společně s velkým psychickým vypětím, vedou k výraznému zvýšení napětí výše zmíněných svalů, které pak způsobuje ony bolesti krční páteře, někdy doprovázené bolestmi hlavy atd.

Celá situace je často ještě umocněna tendencí povrchově dýchat při stresu, což způsobuje další přetížení svalů v oblasti horní části hrudníku a šíje. Stejně tak na špatné postavení krční páteře musí reagovat i ostatní segmenty páteře (zakulacením hrudní páteře, prohloubením bederní křivky apod.).

Proč tedy nepomáhá jen protahovat a masírovat?
Pokud se alespoň nepokusíme upravit držení těla zpět do optimálního postavení, prostřednictvím cíleného cvičení (které zapojí zpět do funkce nečinné svaly), po každém dalším protažení svaly opět postupně zvýší své napětí, jelikož budou muset dále zajišťovat všechnu svalovou práci sami.

DOSTÁVÁME SE TAK DO ZAČAROVANÉHO KRUHU!
Pro fungování bez bolesti je tedy klíčem k úspěchu vyvážená aktivita všech svalů!!